Image Map

Rotumääritelmät ja tietoa

» Kultainennoutaja

» Kiinanharjakoira
Rotumääritelmä
Historia
Ulkonäkö
Luonne ja soveltuvuus
Terveys
Turkinhoito

» Pyreneittenmastiffi

Kiinanharjakoira

Rotumääritelmä

Kiinanharjakoira, Chinese Crested Dog

Ryhmä: 9

Alkuperämaa: Kiina

Vastuumaa: Iso-Britannia

Yleisvaikutelma:

Toimelias ja viehkeä koira. Luustoltaan sirosta keskivahvaan. Sileä, karvaton runko, karvaa ainoastaan käpälissä, päässä ja hännässä; vaihtoehtoisesti pehmeän, harsomaisen karvan peittämä.

Ominaispiirteet:

Rodussa on kaksi eri tyyppiä: kaurismainen, jalo ja siroluustoinen tyyppi ja rungoltaan ja luustoltaan raskaampi tiivisrunkoinen tyyppi.

Luonne:

Iloinen, ei koskaan vihainen.

Pää:

Kallo hieman kaareva ja pitkänomainen. Posket kuivat, sileät ja tasaiset, kaventuvat kohti kuonoa. Otsapenger vähäinen, ei liioiteltu. Pää sileä, ei liikaa ryppyjä. Kallo ja kuono-osa yhtä pitkät. Kuono kevyesti kapeneva, ei koskaan suippo; kuiva, ei riippuvia huulia. Kirsu erityispiirteenä kuonon mukaisesti kapea. Kaikki kirsun värit hyväksytään. Pään yleisvaikutelma viehättävä, ilme valpas. Huulet tiiviit ja ohuet. Harja alkaa mieluiten otsapenkereestä ja jatkuu niskasta kaveten alas kaulaa pitkin. Se voi olla minkä mittainen tahansa; pitkä ja runsas harja on ihanne, mutta niukkakin hyväksytään.

Silmät:

Mahdollisimman tummat, lähes mustat. Valkuaista näkyy hieman tai ei lainkaan. Keskikokoiset, etäällä toisistaan. Korvat: Matalalle kiinnittyneet: alareunan korkein kohta silmän ulkokulman tasalla. Suuret ja pystyt, hapsuiset tai hapsuttomat. "Puuterihuiskuilla" sallitaan luppakorvat.

Purenta:

Leuat vahvat, säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, t.s. alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Etuhampaat suorassa rivissä.

Kaula:

Kuiva, ei kaulanahkaa; pitkä, sulautuu kauniisti voimakkaisiin tapoihin. Liikkuessa pysty, lievästi kaareutuva. Eturaajat: Lavat kuivat, kapeat, viistot. Raajat pitkät ja sirot, hyvin rungon alla. Kyynärpäät tiiviisti rungonmyötäiset. Ranteet sirot, voimakkaat, melkein pystysuorat. Varpaat eivät käänny sisään eivätkä ulos.

Runko:

Keskipitkä tai pitkä. Notkea. Rintakehä melko leveä ja syvä, ei tynnyrimäinen. Rintalasta ei näy. Rintakehä kyynärpäihin ulottuva. Vatsaviiva kohtuullisesti ylösvetäytyvä.

Takaraajat:

Etäällä toisistaan. Reidet pyöreät ja lihaksikkaat. Lanne vahva, sääri voimakas ja pitkä, kinner matala. Takaraajojen kulmaukset sellaiset, että selkälinja on suora.

Käpälät:

Liioitellut jäniksenkäpälät, kapeat ja hyvin pitkät. varsinkin etukäpälissä nivelten väliset pienet luut erityisen pitkät, aivan kuin ne muodostaisivat ylimääräiset nivelet. Kynnet kohtuullisen pitkät, minkä väriset tahansa. "Sukat" eivät saa ulottua rannetta ylemmäs; karvoja mieluiten vain varpaissa. Käpälät eivät käänny sisään eivätkä ulos.

Häntä:

Korkealle kiinnittynyt. Levossa alhaalla, mutta liikkuessaan koira nostaa sen ylös. Pitkä, kapeneva, melko suora, ei kippura eikä sivulle kiertynyt. Häntätöyhtö pitkä ja runsas, rajoittuu kolmannekseen hännän päästä. Niukka töyhtö hyväksytään.

Liikkeet:

Pitkät, sulavat ja tyylikkäät. Hyvä askelpituus ja työntö.

Karvapeite:

Rungossa ei suuria karvalaikkuja. Iho sileä ja pehmeä, kosketeltaessa lämmin. "Puuterihuiskun" turkki koostuu pehmeästä aluskarvasta ja pitkistä harsomaisista päällyskarvoista.

Väri:

Kaikki värit ja väriyhdistelmät sallitaan.

Koko:

Ihannesäkäkorkeus: urokset 28-33 cm, nartut 23-30 cm. Paino vaihtelee, mutta sen ei tulisi olla yli 5,5 kg.

[ Lähde: Kennelliitto ]

Historia

Rodun alkuperäinen kotimaa on Kiina, mutta nykyinen isäntämaa on Iso-Britannia. Kiinanharjakoiran oletetaan kehittyneen alkujaan afrikkalaisesta canis africanuksesta. Afrikasta koirat kulkeutuivat mantereelta toiselle teelaivojen mukana, ensimmäiseksi todennäköisesti Kiinaan ja sieltä Keski-Amerikkaan. 1500-luvulla Keski-Amerikassa koiria kutsuttiinkin kiinalaisiksi koiriksi. 1800-luvulla ensimmäiset karvattomat koirat kulkeutuivat Meksikosta Yhdysvaltoihin, jolloin niitä kutsuttiin puolestaan meksikolaisiksi koiriksi. Suomeen ensimmäiset kiinanharjakoirat tulivat 1970-luvulla.

Ulkonäkö

Kiinanharjakoiria on kaksi rotumuunnosta, karvaton sekä karvallinen ns. powder puff (puuterihuisku). Kiinanharjakoiran karvaton muunnos on sangen erikoinen ja sen ulkonäkö herättää varmasti huomiota. Karvattoman muunnoksen oleellisemmat tunnusmerkit ovat paljas ja sileä iho, joka vaihtaa väriä vuodenaikojen mukaan. Karvaa saa olla ainoastaan päälaella, josta se jatkuu niskaan, sekä käpälissä ja hännänpäässä. Karvattomalla muunnoksella korvien tulee olla pystyt, karvallisella korvat voivat olla joko pystyt tai lupat. Powder puffin turkki on kaksinkertaista muodostuen pitkästä harsomaisesta päällyskarvasta ja pehmeästä aluskarvasta. Päällyskarvan laatu voi vaihdella aina pehmeästä karkeaan. Puuterihuiskulla kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja. Rodussa on vielä jonkin verran kokovaihteluja ja esiintyy kahta eri tyyppiä, jalo ja siroluustoinen sekä rungoltaan ja luustoltaan raskaampi tyyppi. Rakenteeltaan kiinanharjakoira on normaali ilman liioiteltuja yksityiskohtia, liikkeiden tulee olla sulavat ja vinttikoiramaisen tyylikkäät. Säkäkorkeuden tulisi olla uroksilla 28-33 cm ja nartuilla 23-30 cm ja painon tulisi rajoittua 5,5 kg.

Luonne ja soveltuvuus

Kiinanharjakoira sopii hyvin myös ensimmäiseksi koiraksi ja se kiintyy syvästi omistajaansa, jota se seuraa mielellään joka paikkaan. Eräs rodun tyypillinen luonteenpiirre on omistamisen halu, koskien leluja, ruokaa ja jopa perheenjäseniä. Arvonsa tunteva ja touhukas kiinanharjakoira on mielellään huomion keskipisteenä. Kiinanharjakoirien sanotaan kestävän huonosti eroa omistajastaan ja yksin ollessaan se saattaakin kaivata omistajaansa varsin äänekkäästi. Koira tulisi opettaa heti pennusta pitäen erossa olemiseen jos ei ole mahdollisuutta hankkia useampaa harjakoiraa, sillä alun perinhän se on ollut laumakoira. Harjakoirat oppivat sisäsiisteiksi suhteellisen myöhään ja varsinkin narttujen kanssa elävät urokset voivat merkkailla sisätiloissa. Urosten sanotaan olevan narttuja hieman aktiivisempia. Kiinanharjakoira ei välttämättä kaipaa paljon liikuntaa, mutta lenkkeilee mielellään jos sää vain suosii. Se on miellyttävää lenkkeilyseuraa, sillä se ei ole altis karkailemaan. Harjakoira ei ole joka sään lenkkeilykaveri, sillä monet harjakoirat inhoavat tuulta ja sadetta, ja se tarvitsee pakkasella lämmintä vaatetusta. Kiinanharjakoira nukkuu yönsä mieluiten lämpimässä omistajansa peiton alla.

Terveys

Kiinanharjakoiran karvattomuus on synnynnäinen häiriö mitä on tietoisesti haluttu jalostaa. Karvattomuus tuo tullessaan hammasongelmia. Usein harjakoirilta saattaa puuttua useita välihampaita ja hampaita saattaa pudota jo melko nuorella iällä.

[ Lähde: Koirarodut Suomessa, Maarit Laaksonen, Otava, Keuruu 2004 ]

Turkinhoito

Puuterin turkki pestään, kuivataan sekä harjataan viikoittain tai kunnes turkkiin tulee ensimmäinen takku. Samalla voi ajaa myös naamasta sekä kaulasta karvat sekä siistiä tassunpohjat ja pepun sekä sukupuolielinten ympärystää voi leikata varovaisesti saksilla.
Itse ajan naaman ennen pesua, jotta irtokarvat eivät jää iholle kutittamaan. Pesun jälkeen on erittäin tärkeää kuivata turkki huolellisesti föönillä. Märkänä turkki takkuuntuu erittäin helposti ja menee niin tuhanteen solmuun, että ainoa vaihtoehto on turkin ajaminen.
Vaikka nakuilla ei juurikaan ole turkkia, täytyy ihoa hoitaa. Talvella suojataan kylmältä ja kesällä auringolta. Kuivaa ihoa myös rasvataan.