Image Map

Henriikka Kärnä

henni@goldenmind.info

Virrat

Maskotit

Hihnoja pitelemässä

Esittely

Minä olen Henriikka Kärnä ja asun eläinteni sekä kolmen lapsen ja miehen kanssa Virroilla Pohjois-Pirkanmaalla.
Olen valmistunut eläintenhoitajaksi (osaamisalana eläinhoitolanpitäjä) ja lemmikkieläinhoitolan perustaminen olisi tulevaisuuden suunnitelmissa ja haaveissa... Leipätyönä kuitenkin teen puhdistusalan hommia, johon minulta löytyy myöskin ammattikoulutus.

Goldenmind

Suoritin kasvattajakurssin 18.3.07 ja kennelnimi Goldenmind minulle myönnettiin joulukuussa 2007. Olen allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen vuonna 2007 ja 2011.
Lisäksi käytän aina Suomen Kennelliiton kaavakkeita liittyen jalostukseen.

Kasvatan pienimuotoisesti kiinanharjakoiria sekä pyreneittenmastiffeja.

Ensimmäinen Goldenmind-pentue näki päivänvalon 21.4 2012. Pentue tuli kiinanharjakoiranartulleni Mollalle (Crestiny's Above The Sky) sekä Kimballe (Mirbon's Kimba). Yhdistelmästä syntyi naku narttu Goldenmind Fairies Wear Boots "Keiju" sekä puuteri uros Goldenmind Sabbraca Dabra "Seppo". Molemmat pennut jäivät kotipesään kasvamaan. Suureksi harmikseni muutoin lupaavan oloisen uroksen kivekset eivät laskeutuneet, vaan Seppo jouduttiin kastroimaan. Aika näyttää millainen prinsessa Keijusta kasvaa.

Jalostuksessa minulle tärkeimpiä kriteereitä ovat terveys sekä rodunomainen luonne. Lisäksi kiinanharjakoirissa pyrin säilyttämään aitoa karvattomuutta. Pyreneittenmastiffien työkäyttö kotieläinten suojelijoina kiinnostaa minua kovasti. En niinkään ole tarkka näyttelytuloksista, sillä kauneus on katsojan silmissä. Tokikaan näyttelymeriitti ei ole pahasta.

Pennut syntyvät ja viettävät ensimmäiset viikkonsa emonsa kanssa rauhassa erillisessä pentuhuoneesta. Jo pentuhuoneessa oloaikanaan ne kuitenkin jo totuttelevat arjen ääniin. Pentuja käsitellään päivittäin, kynnet leikataan sekä myös perheen lapset ovat pentuarjessa mukana.
Pentuhuoneesta siirtymisen jälkeen pennuille aukeaakin Suuri Maailma, johon kuuluu mm. toisia koiria, kanoja, lampaita, kissoja...

Mikäli olet kiinnostunut suunniteltavista tai jo syntyneistä Goldenmind-pentueista, ota rohkeasti yhteyttä niin kerron mielelläni lisää.

Koirat

Ennen kaikkea koirat ovat meillä rakkaita perheenjäseniä, joiden kanssa pyörähdämme silloin tällöin näyttelyissä. Pääasiassa koiramme syövät pakastimesta erilaisia lihatuotteita.

Pitkien suostuttelujen jälkeen sain ensimmäisen koirani, kultaisennoutaja uroksen, Jamin (Kokiksen Cacheter Profit) marraskuun lopussa vuonna 2002. Jami oli minulle hirmuisen tärkeä ja onnekseni hän saikin elää pitkän ja suhteellisen terveen elämän kuollessaan 15.4 2016 13,5-v ikäisenä.

Kiinanharjakoiraan tutustuin yläasteiässä. Koulumatkalla näin kaksi tavattoman kaunista pikkukoiraa. Myöhemmin rotukin selvisi: kiinanharjakoira powderpuff. Siihen aikaan en löytänyt roduta juurikaan mitään tietoa, mutta muistan aina ne kaksi kaunokaista.
Ensimmäinen harjakoirani Elmo-puuteri (Calibra's Wuff I'm Puff) tassutteli pienillä tassuillaan meidän talouteen kesällä 2004. Ensinmäinen naku (Mirbon's Zara, "Zara") kotiutui talouteemme heinäkuussa 2010 (yhteisomistuksessa Gerda Aydoganin, kennel Fun-Size kanssa).
Harjakoirassa pidän tavattoman kauniista ulkonäöstä. Luonteeltaankin nämä pikkukoirat ovat erittäin mukavia. Joskus sitä miettii, miten noin pienessä koirassa voi olla niin paljon rakkautta ja hellyyttä sekä samaan aikaan myös luonnetta ja egoa.
Kiinanharjakoirat ovat oppivaisia, joten ne soveltuvat moneen harrastukseen (esim. näyttelyt, agility, toko...). Pienestä koostaan huolimatta harjikset jaksavat kävellä pitkiäkin lenkkejä.
Mikäli turkinhoito ei kuulosta omalta alueelta, ei välttämättä harjiksen pitkäturkkinen muunnos (ns. "puuterihuisku") ole parhain mahdollinen valinta. Tokikin jos ei näyttelykoiraa halua, voi puuteria pitää lyhyemmässä karvassa. Karvattomat versiot (ns. "nakut") tarvitsevat talvella vaatetuksen. Kesällä vaarana voi olla ihon palaminen, varsinkin vaaleilla yksilöillä, joten kesällä rasvaus aurinkorasvalla on hyvä muistaa koiran tarpeen mukaan.

Laumanvartijarodusta olin haaveillut vuodesta 2006, mutta koska asuin silloin rivitalossa, päätin jättää haaveet muhimaan. Silloin olin aivan varma, että joku päivä olisin kaukasianpaimenkoiran omistaja, mutta toisin kävi. Päädyin siihen, että kaukkari on minulle rotuna vaativa, enkä halua ottaa mitään riskejä lapsieni ja muiden koirieni kanssa. Lisäksi en löytänyt mielestäni tarpeeksi hyvää kasvattajaa. Haikein mielin hautasin kaukkari haaveet. Etsiskelin tietoa erilaisista laumanvartijaroduista. Ainoat kriteerini olivat koiran soveltuvuus ulkokoiraksi sekä ns. kiltti, mutta vahtiviettinen rotu.
Taran Maskin kenneliin oli suunnitteilla pyreneittenmastiffi pentue ja kysyin pääsenkö tutustumaan rotuun henkilökohtaisesti. Eeva ja Kalevi ottivat minut avosylin vastaan ja kertoivat rodusta sekä omista koiristaan Mimmistä, Bettinasta, Sini-Mintusta sekä silloisesta "pikkupennusta" Piitusta. Piitu oli 4kk ikäinen ja noin kultsu nartun kokoinen, kasvuvauhti on siis hurja! Valitettavasti pentueeseen ei syntynyt yhtään elävää narttua, mutta yhteydenpito Taran Maskin väkeen säilyi.
Kesällä 2011 sain kuulla tulevasta yhdistelmästä ja kiinnostukseni heräsi heti, tosin olinhan tiennyt että minulle vielä jossain vaiheessa tulee pystiffi ja halusin juurikin Taran Maskin kennelistä. Olin koirineni Lapissa reissaamassa kun sain viestin syntyneistä pennuista ja likimain heti kotiuduttuani pohjoisesta, suuntasin pentulaatikon ääreen. Sieltä löytyi oma, silloin piskuinen palleroinen, tyttöseni.
Elokuussa 2011 Taran Maskin Klaara ("Klaara") tassutteli isoillapienillä tassuillaan meidän talouteen ja sopeutuikin oikein mainiosti laumamme jatkoksi.

Trimmaus

Olen trimmannut vuodesta 2006. Trimmaan nypittäviä sekä leikattavia usean eri rodun edustajia. Mikäli olet kiinnostunut koirasi trimmauksesta, voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse henni@goldenmind.info. Teen pääasiassa kotitrimmauksia, mutta toki otan haasteita vastaan näyttelytrimmauksienkin osalta.
Näyttelytrimmauksia olen tehnyt seuraaville roduille: kultainennoutaja, kk mäyräkoira ja lagotto romagnolo.

HUOM!!!

Valitettavasti en tee tällä hetkellä trimmaustöitä. Toivottavasti "palaan sorvin ääreen" tulevaisuudessa.

Sivu päivitetty: 19.4.2016